HTML

Benyomások

2011.02.02. 10:42 Thy

 

 

Néhány benyomás, megfigyelés az elmúlt napokból, hetekből.

Benyomás 1.

Mút hét óta rendeszeresen járok a Novum (a filológia) könyvtárába. Itt található a magyar szekció is. Elég változatos képet mutat a kínálat. A legfrissebb könyvkínálat (érthető módon) nincs igazán jelen, nem tudom, egyáltalán hogy zajlik a beszerzés, például időnként felbukkan a földszinti olvasóban az Élet és Irodalom egy-egy példánya, de nem rendszeresen. A magyar szekció könyvei között a Márai-sorozat tisztes súlyt képvisel, amúgy meg a mindenből egy kicsit elve érvényesül. Egy kis Esterházy, egy kis Nádas, kevéske Mészöly Miklós, viszont elég sok monográfia, de még egy kósza Lackfi verseskötet is megbújik itt szerényen a nagyok árnyékában. Nagy számban találni viszont olyan szerzőket, akik azóta már kissé kikoptak az emlékezetből, felteszem, ezek a szocialista barátságnak nyomatékot adó ajándékozókedv révén landoltak Poznanban. Van jó sok Vészi Endre (ő egyébként mindenhol ott van, az egyik lapban a Spiróval készült interjúhoz mellékelt fényképen a Varsói Magyar Kultirális Intézet könyvtárának polcai előtt áll az író, ott is Vészik néznek farkasszemet az olvasóval), sőt, még egy dedikált Tizedes meg a többieket is találtam, egyenesen Tadeusz Olszański elvtásnak címezve, akinek a nevét, bevallom, nem ismertem, de azóta kiderült számomra, hogy milyen jelentős figura, de még az unokája is az a mai Lengyelországban.

Benyomás 2.

Mindig azt hittem, hogy a csehszlovák rajzfilmek magyar dömpingje azt is jelenti, hogy ők diktálták a ritmust e téren a volt szocialista országokban, erre kiderül, hogy a mi Mézga Gézánk masszív siker volt Bohémiában. Szombaton, egy kedélyes mulatozás közepette mesélte el Lenka, hogy náluk bizony a Rodina Smolíkova sláger volt a javából. 

Benyomás 3.

Tegnap moziban voltunk. A film előtt csupán négy éppen elkészült, vagy hamarosan moziba kerülő lengyel filmet ajánlottak. Ebből kettő korrekt romantikus vígjáték, egy képileg elég ígéretes scifi, és nem mellesleg egy nagyszabású látványos történelmi dráma az 1970-es eseményekről. Irígység emészt...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://poznancalling.blog.hu/api/trackback/id/tr312632947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása